Chattibotti. Että mikä oli?
Tekoälyn ja teknologian kehittyessä ihmiskunta tulee voittamaan monia taistoja, esimerkiksi eri syövän muotoja vastaan. Lentomatkoja mars planeetalle suunnitellaan, ekologinen sähköformula haastaa perinteiset bensahirmut. Mutta miten teknologia ja tässä tapauksessa tekoäly voi auttaa meitä arkielämän haasteissa?
Jokainen meistä on ainakin kerran elämässään soittanut asiakaspalveluun ja suurin osa kenties turhautunut hissimusiikin säveliin palvelua odottaessa. Mitä jos asioita voisi hoitaa helpommin ja nopeasti? Tässä kohtaa lavalle astuu chatbot.
Perinteisen asiakaspalveluchatin sijaan chatbot on ohjelmoitu vastaamaan yksinkertaisiin kysymyksiin ja antamaan selkeää informaatiota asiakkaalle. Osalla boteista voi olla tekoälyä ja ne oppivat käyttäytymismalleja, mutta suurinosa kaupallisista chatboteista toistavat niille ennakkoon syötetyttä viestejä. Esimerkiksi lentoyhtiöillä voi olla käytössä nettisivuillaan tai omassa sovelluksessaan kännykällä chatbot. Automaattinen robottikaverisi kysyy ystävällisesti, kuinka voi auttaa. Kysyt esimerkiksi, moneltako lentosi nousee ilmaan tai on perillä kohteessa? Chatbot kysyy lentosi numeroa ja annettuasi sen, saat tarkat tiedot lennoltasi.
Toinen mahdollinen tapa käyttää chatbottia hyväksi on nettishoppailu. Menet vain keskusteluun vaateliikkeen sovelluksen avulla ja kirjoitat olevasi kiinnostunut miesten vaatteista. Seuraavaksi kirjoitat kokosi ja etsiväsi farkkuja. Botti lähettää sinulle kaksi kuvaa heidän mallistostaan ja valitset paremman. Saat tuotteesta lisätietoa ja hinnat, voit valita lisää tuotteita ruudullesi esittelyyn tai kysyä tuotteen saatavuutta varastosta ja toimitusaikaa. Tilauksen voit tehdä samantien ja seuraavina päivinä chatbotilta voit kysyä, missä pakettisi on matkalla.
Kotimaisista yrityksistä esimerkiksi Kotipizzalla on käytössään chatbot. Kotipizzan chatbotille keskustelemalla voit tilata ja myöskin maksaa pizzatilauksesi heti Pivo-palvelun kautta. Pivo on OP-ryhmän kehittämä mobiililompakko, joka on ladattavissa kaikkien pankkien asiakkaille. Myös S-ryhmä on lähtenyt mukaan kokeilemaan chatbottia asiakaspalvelussaan Korttelitoive-palvelun myötä. Asiakas voi Facebook Messengerissä mennä juttelemaan chatbotille ja esittää tuotteita myytäväksi lähikauppa Alepaan. Chatbot välittää toiveet eteenpäin ja jo yhdellä toiveella on mahdollista saada juuri sinun lempituotteesi lähimmän Alepan hyllyille.
Chatbottiin voit Facebook Messengerin lisäksi törmätä muun muassa pikaviestipalvelu Kikissä ja kuvasovellus Snapchatissa. Lisäämällä yrityksen luoman profiilin ystävälistallesi voit mennä keskustelemaan ja kysymään niiltä infoa tuotteista ja palveluista. Helppoa ja kätevää!
Asiakkaiden kysyessä ne helpoimmat tiedot ohjelmoiduilta chatboteilta, jää perinteiselle asiakaspalvelijalle aikaa tarttua haastavimpiin tapauksiin. Tällä saavutetaan tehokkuutta ja asiakastyytyväisyyttä, kun suurempi joukko asiakkaita saa haluamansa palvelun nopeammin. Mikäli kiinnostuit aiheesta, voit lukea lisää suomenkielisistä chatboteista artikkelistamme Chatbot suomeksi?
Haluatko ottaa meihin yhteyttä ja tutustua suomalaiseen chatbottiin? Laita viestiä.